Innovatie in de strijd tegen Japanse duizendknoop

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is de Japanse duizendknoop een lastige plant om te bestrijden. De allernieuwste bestrijdingstechniek is het bevriezen van de wortels door middel van stikstof!

5

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Hij laat andere planten verdwijnen en de groeikracht van zijn wortelstokken is zo sterk dat de plant regelmatig voor grote schade aan gebouwen, wegen en dijken zorgt. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is het een lastige plant om te bestrijden.

Er zijn diverse methoden om deze plant te bestrijden, zoals het inzetten van varkens in natuurgebieden. Ze woelen de grond om en smullen van de wortels van de Japanse duizendknoop, goed voor het onderhoud en beheer!

Smit Groenadvies is thuis in beheer en bestrijding met beproefde maar ook nieuwe technieken. De allernieuwste techniek is het bevriezen van de wortels van de Japanse duizendknoop. Bij deze methode wordt de plant bestreden met vrieskou, een innovatieve techniek die Smit Groenadvies in samenwerking met Weed Free Service B.V. recent heeft ingezet in opdracht van onder meer woningcorporatie Lieven de Key en de gemeente Schagen.

In de grond worden diepe gaten geboord voor het plaatsen van metalen buizen. Deze worden gevuld met droogijs (stikstof) waardoor de wortels sterven en composteren in de bodem. Het inheemse bodemleven is wel tegen deze vrieskou bestemd waardoor deze niet wordt verstoord.

Een duurzame en milieuvriendelijke aanpak in de strijd tegen de Japanse duizendknoop!

Meer weten?

Zo werkt de vrieskou methode:

Overig actueel

Making off de 1 april grap

Onze 1 april video haalde op diverse platforms weer de top10. De reacties waren geweldig!

De aanpak van Prommenz!

Duurzame gebiedsontwikkeling is een integrale benadering waarbij ontwerp, gebruik en beheer van de openbare ruimte en gebouwen een ecologische balans zoekt. Het voldoet tegelijkertijd aan economische, sociale en culturele behoeften van de huidige en toekomstige generaties.

CO2-Footprint 2023

De footprint van 2023 en de voortgang van onze doelstellingen lees je in de nieuwsbrief van april.

Prommenz brengt je met de trein naar Texel

Ruim een miljoen mensen bezoeken elk jaar het eiland Texel. Wij zijn verheugd aan te kondigen dat we zijn begonnen met de realisatie van een lang gekoesterde wens: de aanleg van een spoortunnel naar het prachtige Waddeneiland Texel. “Wij ergeren ons al jaren aan dat drukke verkeer voor de deur”, zegt een bewoner aan de Weststraat in Den Helder. Met deze tunnel moet dat in ieder geval verleden tijd zijn.