Innovatie in de strijd tegen Japanse duizendknoop

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is de Japanse duizendknoop een lastige plant om te bestrijden. De allernieuwste bestrijdingstechniek is het bevriezen van de wortels door middel van stikstof!

5

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Hij laat andere planten verdwijnen en de groeikracht van zijn wortelstokken is zo sterk dat de plant regelmatig voor grote schade aan gebouwen, wegen en dijken zorgt. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is het een lastige plant om te bestrijden.

Er zijn diverse methoden om deze plant te bestrijden, zoals het inzetten van varkens in natuurgebieden. Ze woelen de grond om en smullen van de wortels van de Japanse duizendknoop, goed voor het onderhoud en beheer!

Smit Groenadvies is thuis in beheer en bestrijding met beproefde maar ook nieuwe technieken. De allernieuwste techniek is het bevriezen van de wortels van de Japanse duizendknoop. Bij deze methode wordt de plant bestreden met vrieskou, een innovatieve techniek die Smit Groenadvies in samenwerking met Weed Free Service B.V. recent heeft ingezet in opdracht van onder meer woningcorporatie Lieven de Key en de gemeente Schagen.

In de grond worden diepe gaten geboord voor het plaatsen van metalen buizen. Deze worden gevuld met droogijs (stikstof) waardoor de wortels sterven en composteren in de bodem. Het inheemse bodemleven is wel tegen deze vrieskou bestemd waardoor deze niet wordt verstoord.

Een duurzame en milieuvriendelijke aanpak in de strijd tegen de Japanse duizendknoop!

Meer weten?

Zo werkt de vrieskou methode:

Overig actueel

Maak kennis met…Tamara

Elke maand laten we jullie kennismaken met een van onze medewerkers. Deze keer is dat Tamara Raven. Een bijzondere kennismaking, want Tamara heeft ontzettend veel passie voor haar werk en is daar ook in haar vrije tijd mee bezig… ze is er zelfs mee op televisie geweest!

Prommenz verbindt: succesvol klantevent!

Het tweede Prommenz klantevent stond 1 november weer volledig in het teken van  ‘Verbinden in de Duurzame Gebiedsontwikkeling – Samen werken aan een duurzame toekomst’. Met twee toonaangevende sprekers, inspirerende sessies en mooie gesprekken aan de ronde tafel was het een geslaagde dag vol inspiratie en verbinding, waardevolle inzichten en mooie ontmoetingen.

De najaarsschouw

Tijd voor de najaarsschouw! Minstens één keer per jaar moet een sloot worden onderhouden.

Doelstellingen CO2-reductie

In de tweede nieuwsbrief delen we onze ambitie en doelstellingen.