Innovatie in de strijd tegen Japanse duizendknoop

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is de Japanse duizendknoop een lastige plant om te bestrijden. De allernieuwste bestrijdingstechniek is het bevriezen van de wortels door middel van stikstof!

5

De afgelopen jaren is de Japanse duizendknoop een echte probleemplant geworden in Nederland. Hij laat andere planten verdwijnen en de groeikracht van zijn wortelstokken is zo sterk dat de plant regelmatig voor grote schade aan gebouwen, wegen en dijken zorgt. Door zijn grote groeikracht en ongevoeligheid voor bestrijdingsmiddelen is het een lastige plant om te bestrijden.

Er zijn diverse methoden om deze plant te bestrijden, zoals het inzetten van varkens in natuurgebieden. Ze woelen de grond om en smullen van de wortels van de Japanse duizendknoop, goed voor het onderhoud en beheer!

Smit Groenadvies is thuis in beheer en bestrijding met beproefde maar ook nieuwe technieken. De allernieuwste techniek is het bevriezen van de wortels van de Japanse duizendknoop. Bij deze methode wordt de plant bestreden met vrieskou, een innovatieve techniek die Smit Groenadvies in samenwerking met Weed Free Service B.V. recent heeft ingezet in opdracht van onder meer woningcorporatie Lieven de Key en de gemeente Schagen.

In de grond worden diepe gaten geboord voor het plaatsen van metalen buizen. Deze worden gevuld met droogijs (stikstof) waardoor de wortels sterven en composteren in de bodem. Het inheemse bodemleven is wel tegen deze vrieskou bestemd waardoor deze niet wordt verstoord.

Een duurzame en milieuvriendelijke aanpak in de strijd tegen de Japanse duizendknoop!

Meer weten?

Zo werkt de vrieskou methode:

Overig actueel

Wilhelminabrug Marken in ere hersteld

Voor een veiligere en verbeterde infrastructuur op Marken is niet alleen de hele kademuur en damwand vervangen, maar ook de Wilhelminabrug in ere hersteld!

Reconstructie De Redoute Texel

De Redoute op Texel is weer open! Glazen bolletjes, gerecycled asfalt en hergebruikt beton maken deze weg duurzaam én veilig! Maandag 18 november vond de opening plaats.

Personeelsbijeenkomst herfst

Geslaagde personeelsbijeenkomst op een bijzondere locatie! Dit keer vanuit hartje Den Helder, waar we donderdag 17 oktober verzamelden in School7, in 2018 uitgeroepen tot de beste bibliotheek van de wereld!

CO2-Prestatieladder

In november 2023 hebben we ons gecertificeerd voor de CO2-Prestatieladder niveau 3.