De eerste rotondes in de Formule 1

Allround advies- en ingenieursbureau Prommenz heeft de afgelopen periode in het geheim aan een bijzondere opdracht mogen werken; de eerste rotonde in de formule 1. Cor Klaassen (algemeen directeur Prommenz) over dit project: ‘Veiligheid en duurzaamheid staan bij ons en onze klanten hoog in het vaandel.

De eerste rotonde in de formule 1

 

Onze teams infra, ruimte & ontwikkeling, milieu en survey zijn maanden geleden van start gegaan met het ontwerpen van de eerste mogelijke oplossingen voor duurzamer en veiliger racen. Wat het geheel extra complex maakte, is dat we ook het racen zelf interessanter wilden maken. Na veel vooronderzoek, diverse 3D-modellen en een aantal kleinschalige real life testen kwam de rotonde keer op keer als de meest effectieve oplossing naar voren. Een rotonde zorgt ervoor dat coureurs moeten afremmen. Dit zorgt voor een reductie van 8% CO2 uitstoot per ronde. Daarnaast zorgt een rotonde ervoor dat je elkaar voorrang moet geven. Een veiligere oplossing dan elkaar vlak voor de bocht nog willen inhalen. Tot slot brengt een rotonde veel nieuwe strategische voordelen met zich mee. Nu moet je elkaar dus op hele andere manieren gaan inhalen. Zo wordt het racen nog interessanter om naar te kijken. De opdrachtgevers zijn vooral enthousiast over de op het oog zeer simpele oplossing. Cor: ‘Complexe vraagstukken vragen vaak om een simpele oplossing, daar helpt onze frisse kijk op ruimte dus goed bij’.

Vanaf april 2023 is het Nederlandse circuit de eerste met de rotondes maar er is internationaal vanuit diverse circuits interesse getoond in onze oplossing, aldus Cor Klaassen. Wil je meer weten over deze bijzondere opdracht? Bekijk dan de video met daarin de eerste 3D impressies.

Wil je meer weten over dit project? Laat het ons weten en we nemen telefonisch contact met je op.

Overig actueel

Making off de 1 april grap

Onze 1 april video haalde op diverse platforms weer de top10. De reacties waren geweldig!

De aanpak van Prommenz!

Duurzame gebiedsontwikkeling is een integrale benadering waarbij ontwerp, gebruik en beheer van de openbare ruimte en gebouwen een ecologische balans zoekt. Het voldoet tegelijkertijd aan economische, sociale en culturele behoeften van de huidige en toekomstige generaties.

CO2-Footprint 2023

De footprint van 2023 en de voortgang van onze doelstellingen lees je in de nieuwsbrief van april.

Prommenz brengt je met de trein naar Texel

Ruim een miljoen mensen bezoeken elk jaar het eiland Texel. Wij zijn verheugd aan te kondigen dat we zijn begonnen met de realisatie van een lang gekoesterde wens: de aanleg van een spoortunnel naar het prachtige Waddeneiland Texel. “Wij ergeren ons al jaren aan dat drukke verkeer voor de deur”, zegt een bewoner aan de Weststraat in Den Helder. Met deze tunnel moet dat in ieder geval verleden tijd zijn.