Prommenz verbindt: succesvol klantevent!

Het tweede Prommenz klantevent stond 1 november weer volledig in het teken van  ‘Verbinden in de Duurzame Gebiedsontwikkeling – Samen werken aan een duurzame toekomst’. Met twee toonaangevende sprekers, inspirerende sessies en boeiende gesprekken aan de ronde tafel was het een geslaagde dag vol inspiratie en verbinding, waardevolle inzichten en mooie ontmoetingen.

_MDC8676

Het tweede Prommenz Klantevent vond plaats in het sfeervolle gebouw van de Eendracht in Alkmaar. Het event stond weer volledig in het teken van ‘Verbinden in de Duurzame Gebiedsontwikkeling’ en was een vervolg op het succes van het eerste klantevent eerder dit voorjaar. Daar bleek behoefte te zijn om eerder met elkaar aan tafel te zitten en het gebied in breder perspectief te ontwikkelen. Een mooie boodschap en uitdaging voor ontwerpers, ontwikkelaars, bouwers, beleid en beheer. Een uitdaging die Prommenz als mensgericht bedrijf en betrokken bureau graag aangaat. Eerder met elkaar aan tafel dus! Na twee inspirerende kennissessies zette Prommenz letterlijk en figuurlijk de tafel klaar om met elkaar van gedachten te wisselen over het thema ‘Verbinden in de Duurzame Gebiedsontwikkeling en Samen werken aan een duurzame toekomst’.

Richard Ruijtenbeek en Daly Klaassen deelden hun visie op het ontwerp- en ontwikkelproces en vertelden over hun vernieuwende werkwijze en slimme methodieken bij het inrichten van de openbare ruimte, zowel onder als boven de grond.

Richard Ruijtenbeek, Senior Adviseur Energie en Circulaire Ontwikkeling bij Grond & Ontwikkeling, Gemeente Amsterdam, gaf een toelichting op de Integrale Ontwerpmethode Openbare Ruimte (IOOR) en het principe van de ‘Donut Economie’ en hoe deze twee samenkomen in de gebiedsontwikkeling in Amsterdam Zuidoost. Hoe ontwerp je een duurzame leefomgeving? Uitdagingen op het gebied van circulaire economie en energietransitie vragen om een integrale aanpak met aandacht voor alle aspecten binnen de ESG (Environment, Social, Government). Hij zette het publiek op scherp met ‘Paris Proof’ en benadrukte het belang van vooraf nadenken over de eindsituatie. ‘Om te kunnen voldoen aan de (dan) geldende eisen moeten partijen in de beginfase een duidelijk en ambitieus doel voor ogen hebben.’

Daly Klaassen, Vastgoedontwikkelaar bij RED Company uit Rotterdam, deelde vervolgens het verhaal van RED. Hoe kijkt dit bedrijf aan tegen gebiedsontwikkeling en de ontwikkeling van ‘Think District’ in Amsterdam in het bijzonder? RED gaat al in vroeg stadium aan de slag met ambities en doelen. Met alle facetten van het ontwikkelproces in eigen beheer realiseert dit bedrijf projecten die toonaangevend zijn op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling. Wonen en werken op het hoogste niveau met oog voor duurzaamheid, welzijn van bewoners en gebruikers, voor zowel in het gebouw als daaromheen. ‘Door het beheersen van de gehele keten zijn wij in staat om projecten van het hoogste niveau te realiseren en streven wij onze ambitie Develop next level real estate na.’ Een baanbrekende en inspirerende aanpak.

Rondetafelgesprek

Twee verschillende visies met een duidelijke samenhang, genoeg gesprekstof om aan tafel verder te praten. Naast de sprekers schoven ervaringsdeskundigen en vakgenoten uit de branche aan. Een breed scala aan disciplines was vertegenwoordigd, van ontwikkeling tot ontwerp en van beleid tot uitvoering. Vanuit verschillende perspectieven werd gesproken over de vraag: hoe kunnen we elkaar in de praktijk eerder vinden in het duurzame ontwikkelproces? Onder leiding van dagvoorzitter Robert-Jan Knook en onze collega Laurens Kalwij ontstonden interessante discussies en mooie verhalen rondom een baanbrekende aanpak in de sector, realisatie en omgeving en een programmatische aanpak. Nieuwsgierig? Bekijk hier een korte impressie.

Vinden en verbinden

Aansluitend gingen we in groepjes aan de slag met de vraag: hoe kunnen we samen écht die versnelling maken? Hoe kunnen we elkaar (eerder) vinden en verbinden in het proces van duurzame gebiedsontwikkeling? Tijdens deze brainstormsessies kwam de verbinding echt op gang en ontstonden mooie gesprekken en waardevolle inzichten. Duurzame gebiedsontwikkeling blijft een actueel thema vol complexe vraagstukken en uitdagingen. Daarover raakten we weer niet uitgepraat, en daarmee gaan we ook verder mee aan de slag! De ambitie en animo om een taskforce op te richten en het gebied in breder perspectief te ontwikkelen is er en Prommenz neemt daarin graag het voortouw.
Laurens Kalwij, Business Development Manager bij Prommenz: ‘Een kant-en-klaar antwoord is er niet. Door te inspireren, voorbeelden te geven, visies en ervaringen met elkaar te delen kunnen we met elkaar wel de verbinding aan gaan. Leren van elkaar om het slimmer, beter en duurzamer te doen. Wij brengen verschillende disciplines vanuit de praktijk bij elkaar en gaan met elkaar op zoek naar versnellers in de branche. Verbinden zit bovendien in ons dna, het is een van onze kernwaarden. Alleen als we het samen doen, kunnen we écht werken aan een duurzame toekomst.’

Samen kunnen we écht werken aan een duurzame toekomst

Komende periode gaat Prommenz aan de slag met de inventarisatie en verdere invulling daarvan. Mocht je je alsnog willen aanmelden, dat kan! Neem dan contact op met Laurens Kalwij.

Dank aan alle betrokkenen die dit event tot een succes hebben gemaakt. Dankzij ieders actieve deelname en waardevolle bijdrage kijken we terug op een geslaagde middag vol inspiratie en verbinding. Samen werken we aan een duurzamere toekomst!

Meer weten of van gedachten wisselen? Neem dan contact met ons op!

Overig actueel

Making off de 1 april grap

Onze 1 april video haalde op diverse platforms weer de top10. De reacties waren geweldig!

De aanpak van Prommenz!

Duurzame gebiedsontwikkeling is een integrale benadering waarbij ontwerp, gebruik en beheer van de openbare ruimte en gebouwen een ecologische balans zoekt. Het voldoet tegelijkertijd aan economische, sociale en culturele behoeften van de huidige en toekomstige generaties.

CO2-Footprint 2023

De footprint van 2023 en de voortgang van onze doelstellingen lees je in de nieuwsbrief van april.

Prommenz brengt je met de trein naar Texel

Ruim een miljoen mensen bezoeken elk jaar het eiland Texel. Wij zijn verheugd aan te kondigen dat we zijn begonnen met de realisatie van een lang gekoesterde wens: de aanleg van een spoortunnel naar het prachtige Waddeneiland Texel. “Wij ergeren ons al jaren aan dat drukke verkeer voor de deur”, zegt een bewoner aan de Weststraat in Den Helder. Met deze tunnel moet dat in ieder geval verleden tijd zijn.